Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Σε συνθήκες αιχμαλωσίας εκατοντάδες μεταλλεργάτες στη Μαγνησία

Σε συνθήκες αιχμαλωσίας εκατοντάδες μεταλλεργάτες στη Μαγνησία. Σε μεγάλες βιομηχανίες αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις και βιοτεχνίες, οι εργαζόμενοι βρίσκονται πλέον…

σε οριακή κατάσταση. Και ενώ οι Χαλυβουργίες δίνουν τη μάχη της επιβίωσης, η ΠΟΕΜ καταγγέλλει ότι τις τελευταίες ημέρες ξεφορτώνονται Ιταλική μπετόβεργα εκτός προδιαγραφών, χαμηλού κόστους για μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και εμπόρους, προς το παρόν στα λιμάνια της χώρας στο Αίγιο, Πάτρα, Ελευσίνα, Θεσσαλονίκη ενώ ειδοποίηση έχει γίνει και στο Βόλο προκειμένου να υπάρχει αυξημένος έλεγχος. 
Στις χαλυβουργικές μονάδες της περιοχής -Χαλυβουργία Βόλου και Βελεστίνου αλλά και στη Χαλυβουργία Αλμυρού- είναι τεράστιες οι ευθύνες της πολιτείας εξαιτίας της καταστροφικής καθυστέρησης λήψης απόφασης στήριξης του κλάδου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι βιομηχανίες να προσπαθούν να παραμείνουν όρθιες με ενέσεις και οι εργαζόμενοι να απασχολούνται με μειωμένες συμβάσεις τα δύο τελευταία χρόνια και περικοπές που μηνιαίως κυμαίνονται από 150 μέχρι και 400 ευρώ.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Μέταλλο Γιάννης Στεφανόπουλος, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ χαρακτήρισε την κατάσταση στις περισσότερες βιομηχανίες κόλαση αφού και οι μεγαλύτερες χαλυβουργικές και μεταλλουργικές επιχειρήσεις επικαλούνται τα προβλήματα και δυστυχώς αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση με μείωση της παραγωγής, απολύσεις, διαθεσιμότητες, περικοπές και εκ περιτροπής εργασία.
Περισσότεροι από 1.500 εργαζόμενοι σε μεγάλες βιομηχανίες της Μαγνησίας και άλλοι 300 σε μεσαίες επιχειρήσεις κυρίως του μετάλλου βρίσκονται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας τα δυόμιση τελευταία χρόνια χωρίς να ξέρουν πότε θα τελειώσει το μαρτύριο.
«Οι εργαζόμενοι αμφιταλαντεύονται. Φοβούνται ότι εάν προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις θα παρέχουν άλλοθι στην εργοδοσία για να προβεί σε επιπλέον απολύσεις και έτσι επιλέγουν την οδό της συγκατάβασης με απροσδιόριστο όμως το αποτέλεσμα» επισήμανε ο κ. Στεφανόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «η αμυντική στάση δεν βοηθά» και ότι θα πρέπει οι μεταλλεργάτες πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση.
«Πόλεμος εκ των έσω…»
Στο μεταξύ έντονη ανησυχία υπάρχει τις τελευταίες μέρες καθώς η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Μέταλλο έγινε αποδέκτης καταγγελιών ότι ιταλικές μπετόβεργες που μάλιστα είναι εκτός προδιαγραφών, μεταφέρονται στην Ελλάδα για να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων, όταν οι Χαλυβουργίες περιμένουν πως και πως νέες παραγγελίες για να πάρουν μπροστά.
Η ΠΟΕΜ απέστειλε προς τον πρωθυπουργό αλλά και τα αρμόδια υπουργεί επείγον έγγραφο. Προς το παρόν οι καταγγελίες ότι τις τελευταίες ημέρες ξεφορτώνονται Ιταλική μπετόβεργα εκτός προδιαγραφών, χαμηλού κόστους για μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και εμπόρους, αφορά στα λιμάνια της χώρας στο Αίγιο, Πάτρα, Ελευσίνα, Θεσσαλονίκη ενώ ειδοποίηση έχει γίνει και στο Βόλο προκειμένου να υπάρχει αυξημένος έλεγχος.
«Στην Ελλάδα με πέντε Χαλυβουργίες που είναι υπό κατάρρευση λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας (64 ευρώ η m/h στην Ελλάδα, ενώ στην Ιταλία επιδοτείται και φτάνει στα 32 ευρώ η m/h) δεχόμαστε ένα νέο θανατηφόρο χτύπημα με συνέπεια την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Αλήθεια για ποιά ανάπτυξη μιλάμε; Για ποια επανεκκίνηση της οικονομίας;
Ως πότε θα είμαστε υπάλληλοι ευρωπαϊκών κρατών; Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς πολιτικούς και ελεγκτικούς να παρέμβουν άμεσα και να ερευνήσουν τις καταγγελίες μας» υπογραμμίζει η ΠΟΕΜ που ετοιμάζεται τις επόμενες μέρες μάλιστα να δώσει επίσημα στοιχεία για τις καταγγελίες αυτές.
Κλαδική σύμβαση στον αέρα
Αποκαλυπτικό εξάλλου είναι το στοιχείο ότι στις περισσότερες βιομηχανίες του μετάλλου δεν έχει καταβληθεί η τελευταία αύξηση που προέβλεπε η κλαδική σύμβαση με απόφαση του ΟΜΕΔ. Επικαλούμενες την οικονομική κρίση οι επιχειρήσεις δεν μπήκαν καν στον κόπο να το συζητήσουν και τα περισσότερα σωματεία υπό τον φόβο να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων δεν έθεσαν το θέμα καν σε διαπραγμάτευση.
Η 18/2011 διαιτητική απόφαση του ΟΜΕΔ που αφορούσε τους όρους αμοιβής και εργασίας της Σ.Σ.Ε Βιομηχανίας Μετάλλου για τα έτη 2010-2011-2012 προέβλεπε αύξηση της τάξεως του 1,7% και ισχύει μέχρι τον Ιούλιο του 2013 αλλά θα είναι σε εφαρμογή συμπεριλαμβανομένης και της μετενέργειας μέχρι τον Οκτώβριο του 2013.
Σημειώνεται ότι η πρωτοβάθμια οργάνωση του Σ.Ε.Β, η ΕΝΕΠΕΜ, με αγωγή που κατέθεσε στις 17.11.2011, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, ζητούσε να ακυρωθεί η 18/2011 διαιτητική απόφαση του ΟΜΕΔ που αφορούσε τους όρους αμοιβής και εργασίας της Σ.Σ.Ε Bιομηχανίας Μετάλλου για τα έτη 2010-2011-2012.Το Πρωτοδικείο ωστόσο με την 5.701/2012 απόφαση του, απέρριψε το εργοδοτικό αίτημα αναγνωρίζοντας νομιμότητα της διαιτητικής απόφασης και δικαιώνοντας έτσι τους εργαζόμενους στις βιομηχανίες μετάλλου και την ΠΟΕΜ.
Ρεπορτάζ: Βάσω Κυριαζή
Ταχυδρόμος








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου