Συνεχίζεται η κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ουκρανία. Οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να δεχθούν προσάρτηση της Κριμαίας. Τι μήνυμα στέλνουν στη Μόσχα..
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεν θα αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία στην περίπτωση που οι κάτοικοι της Αυτόνομης Δημοκρατίας ταχθούν υπέρ της απόσχισης της από την Ουκρανία και της ένταξής της στη Ρωσική Ομοσπονδία στο δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα, όπως διεμήνυσε σήμερα ο Τόνι Μπλίνκεν, στέλεχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
Το δημοψήφισμα στην περιοχή αυτή, όπου οι Ρωσόφωνοι αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού, προκηρύχθηκε από αξιωματούχους στην Κριμαία για την Κυριακή 16η Μαρτίου.
Ο Μπλίνκεν, βοηθός Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε στην εκπομπή “State of the Union” του αμερικανικού δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου CNN ότι η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με εντεινόμενες διεθνείς πιέσεις για το δημοψήφισμα στην Κριμαία.
«Κατά πρώτον, εάν υπάρξει προσάρτηση της Κριμαία, (μια απόφαση) στο δημοψήφισμα που θα μεταφέρει την Κριμαία από την Ουκρανία στη Ρωσία, δεν θα το αναγνωρίσουμε, ούτε ο περισσότερος κόσμος», είπε ο Μπλίνκεν.
«Δεύτερον, η πίεση που ασκούμε ήδη σε συντονισμό με τους εταίρους μας θα ενταθεί. Ο πρόεδρος το κατέστησε πολύ σαφές ανακοινώνοντας τις κυρώσεις μας, όπως το έκαναν και οι Ευρωπαίοι, ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα και ότι έχουμε δημιουργήσει έναν πολύ ευέλικτο και πολύ σκληρό μηχανισμό για να κλιμακώσουμε την πίεση, να εντείνουμε τις κυρώσεις», πρόσθεσε.
Ο Ομπάμα έχει δηλώσει πως θεωρεί ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Κριμαία θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Συντάγματος της Ουκρανίας. Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε κυρώσεις όπως ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα πόρων προσώπων τα οποία η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι ευθύνονται για τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν συμπεριλήφθηκε στα πρόσωπα αυτά.
Ωστόσο ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μάικ Ρότζερς, πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Προσώπων, αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων αυτών.
Ο Ρότζερς είπε στην εκπομπή “This Week” του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC ότι οι στενές οικονομικές σχέσεις και η εξάρτηση, εν μέρει τουλάχιστον, της Γερμανίας από τη Ρωσία θα καταστήσει την δική της οικονομία ευάλωτη εάν επιβληθούν σημαντικές κυρώσεις στη Μόσχα.
«Έχουμε ορισμένα προβλήματα με τις κυρώσεις και το πώς θα λειτουργήσουν και το πώς εκείνοι (οι Γερμανοί) μπορούν να προχωρήσουν χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα στην ίδια τους την οικονομία», επισήμανε ο Ρότζερς.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο Πούτιν έχει δείξει «επεκτατισμό» και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να υποτιμήσουν «τι θα πράξει εάν νομίζει ότι είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας».
Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Πολ Ράιαν από την πλευρά του, μιλώντας στην εκπομπή “Face the Nation” του CBS, πρότεινε να στοχοθετηθούν οι ολιγάρχες οι οποίοι υποστηρίζουν τον Πούτιν και να αυξηθούν σημαντικά οι εξαγωγές φυσικού αερίου στις οποίες προχωρούν οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να πληγεί μια σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα της Ρωσίας στην Ευρώπη.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου