Μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται να προχωρήσει μια από τις σημαντικότερες παραθεριστικές – τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Στο Μεγανήσι και συγκεκριμένα στην περιοχή «Κεφάλι» σχεδιάζεται να κατασκευαστούν του πολυτελή συγκροτήματα κατοικιών με ξενοδοχεία πέντε αστέρων και μαρίνες. Ολες οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ είναι έτοιμο το master plan της επένδυσης που αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την Ημερησία το αρχιτεκτονικό σχέδιο εκπονήθηκε από ένα από τα γνωστότερα αρχιτεκτονικά γραφεία της Βρετανίας, το «Studio Seilern Architects». Το βασικό σκεπτικό του είναι ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί η φυσιογνωμία του νησιού αλλά και να εξασφαλιστεί η ιδιωτικότητα των «rich and famous» που ήδη αγοράζουν πολυτελείς βίλες. Η «ιέρεια» της μόδας, Μιούτσια Πράντα, προχώρησε πρόσφατα στην αγορά οικοπέδου στο Μεγανήσι και συγκεκριμένα εντός της έκτασης των 2.850 στρεμμάτων που ανήκει στον λόρδο Τσαρλς Τζέικομπ Ρότσιλντ, έναν από τους ισχυρότερους Βρετανούς τραπεζίτες, η οικογένεια του οποίου συγκαταλέγεται στις πλουσιότερες του πλανήτη.
Τι σχεδιάζουν Πράντα και Ρότσιλντ στο Μεγανήσι
Η Πράντα αγόρασε την προνομιούχο έκταση προκειμένου να κτίσει δύο πολυτελείς βίλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εταιρεία του λόρδου Ρότσιλντ, Gmax, έχουν απευθυνθεί κι άλλοι υποψήφιοι αγοραστές. Μεταξύ αυτών είναι ο Παύλος, υιός του τέως βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου, μαζί με τη σύζυγό του, Μαρί Σαντάλ. Επίσης, ενδιαφέρον για την αγορά γης έχει εκδηλώσει ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο πρίγκιπας Κάρολος, η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας και η Νικόλ Κίντμαν.
Όπως φαίνεται και στα σχέδια που δημοσιεύει η Ημερησία οι Βρετανοί αρχιτέκτονες στους οποίους απευθύνθηκε η οικογένεια Ρότσιλντ, το συγκρότημα με τις πολυτελείς βίλες βρίσκεται σε μοναδική θέση πάνω στο Μεγανήσι. Τα οικόπεδα έχουν θέα 360 μοιρών και άμεση πρόσβαση στη θάλασσα αλλά και στο υπόλοιπο νησί μέσω του οδικού δικτύου.
Οι αρχιτέκτονες του γραφείου Seilern χώρισαν τη χερσόνησο στο «Κεφάλι» σε δύο μέρη. Η μία πλευρά διαθέτει μεγάλα οικόπεδα στα οποία θα κτιστούν οι επαύλεις των πλουσίων, ενώ η βόρεια πλευρά είναι κατάλληλη για τουρισμό και αναψυχή.
Η ανάπτυξη του ιδιωτικού «χωριού» πλουσίων γίνεται σε οκτώ προνομιούχα οικόπεδα, που κυμαίνονται από 4 έως 40 εκτάρια το καθένα (δηλαδή 40 έως 400 στρέμματα), τα οποία διατηρούν την ιδιωτικότητά τους και την ασφάλεια των υψηλών καλεσμένων. Καθεμία από τις επαύλεις δηλαδή θα είναι απομονωμένη από τις υπόλοιπες ιδιοκτησίες και θα είναι απόλυτα προστατευμένη.
Εκτός από τις πολυτελείς επαύλεις, το master plan περιγράφει και την ανάπτυξη τουριστικών και παραθεριστικών υποδομών. Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθούν δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων, το ένα με θέα προς την Κεφαλλονιά και το δεύτερο με δυτικό προσανατολισμό και συγκεκριμένα προς τα νησιά Κάλαμος και Καστός.
Το νησί Κυθρός θα μετατραπεί σε παραθεριστικό προορισμό
Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρει και το δημοσίευμα της Ημερισίας, ότι η οικογένεια Ρότσιλντ, εκτός από τα περισσότερα από 2.700 στρέμματα που έχει αγοράσει στο Μεγανήσι, διαθέτει και το κοντινό νησάκι Κυθρός, το οποίος έχει έκταση 800 στρεμμάτων. Το σχέδιο προβλέπει την παράλληλη ανάπτυξη των δύο νησιών, με τον Κυθρό να μετατρέπεται σε παραθεριστικό προορισμό με την κατασκευή περιορισμένου αριθμού εξοχικών, γηπέδου γκολφ εννέα οπών, καθώς κι ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων που θα διαθέτει και κέντρο θαλασσοθεραπείας, spa κ.λπ.
Αντιδρούν οι κάτοικοι
Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν κινηθεί δικαστικά για την επέκταση των καλλιεργειών και ζητούν να σταματήσει η ανεξέλεγκτη χωροθέτησή τους, η οποία, όπως τονίζουν, θα πλήξει τον τουρισμό της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, ο σχεδιασμός θα πρέπει να συμπεριλάβει οπωσδήποτε τα ακόλουθα:
Αναλυτική αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης (είδος, αριθμός μονάδων, παραγωγές, απασχολούμενοι στον τομέα, κοινωνικο-οικονομικά στοιχεία, προβλήματα σε τοπικό επίπεδο, καταγραφή παραμέτρων παρακολούθησης ποιότητας του περιβάλλοντος κ.λπ.).
Εκτίμηση και αξιολόγηση των δυνατοτήτων, προβλημάτων, περιορισμών κάθε περιοχής και διατύπωση προτάσεων με την προετοιμασία βασικών εργαλείων (χάρτες, σχέδια, στοιχεία) για την τεκμηρίωση των αποφάσεων.Διαβούλευση σε τοπικό επίπεδο για τις προτεινόμενες αναπτυξιακές δραστηριότητες.
Στις περισσότερες περιοχές το δίλημμα δε θα έπρεπε να περιορίζεται σε «τουρισμός ή υδατοκαλλιέργειες», αλλά στη δυνατότητα εξεύρεσης της βέλτιστης λύσης με τη συναίνεση και των κατοίκων, αφού ληφθούν υπόψη.
Πηγή
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου