Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Πλειστηριασμοί, απολύσεις και νέα μέτρα 7 δισ.

Τι προβλέπει η έκθεση – μυστήριο του ΔΝΤ. Ποια τα έξι αγκάθια που θα τεθούν στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Τι αναφέρεται για πλειστηριασμούς ακινήτων-συντάξεις-απολύσεις...

του Χρήστου Ζιώτη
Δίνεται πιθανότατα σήμερα (ή το αργότερο αύριο) στη δημοσιότητα η έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η έκθεση θα επικεντρώνεται στα «έξι αγκάθια» που η κυβέρνηση θα βρει μπροστά της στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την Τρόικα που τύποις ξεκινάει τον Ιούλιο
Σύμφωνα με πληροφορίες η έκθεση θα επικεντρώνεται στα «έξι αγκάθια» που η κυβέρνηση θα τα βρει μπροστά της στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την Τρόικα που τύποις ξεκινάει τον Ιούλιο.
Βέβαια στην παρούσα φάση η προσοχή της κοινής γνώμης είναι στραμμένη κυρίως στο ποιος θα κληθεί να κάνει αυτή την διαπραγμάτευση, ερώτημα που ευθέως συναρτάται με τον επικείμενο ανασχηματισμό και την παραμονή ή μη, του κ. Γ. Στουρνάρα στο Υπουργείο Οικονομικών, παρά την ουσία των θεμάτων που θα βρεθούν στο τραπέζι.
Αυτά αφορούν :
Στην επιτάχυνση της διαδικασίας των πλειστηριασμών των ακινήτων, των οφειλετών προς το Δημόσιο. Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο θεωρείται χρονοβόρο καθώς μετά την κατάσχεση των ακινήτων από την εφορία, των φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, η διαδικασία του πλειστηριασμού που ακολουθεί «σκοντάφτει» στις εξωπραγματικές αντικειμενικές τιμές. Επειδή οι αντικειμενικές αξίες είναι πλέον υψηλότερες των πραγματικών, οι πλειστηριασμοί κηρύσσονται άγονοι. Εάν κηρυχθούν δύο πλειστηριασμοί άγονοι, η εφορία μπορεί να ζητήσει τη μείωση της τιμής εκκίνησης του πλειστηριασμού. Προκειμένου να επιταχύνονται οι διαγωνισμοί, η τρόικα ζητεί η τιμή εκκίνησης των ακινήτων να είναι στο 1/3 της αντικειμενικής, γεγονός που θα επισπεύσει τους πλειστηριασμούς. Η κυβέρνηση ακόμη το διαπραγματεύεται, γνωρίζοντας πως το μέτρο θα προκαλέσει αντιδράσεις δεδομένου ότι οι έχοντες ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο υπερβαίνουν τα 2.500.000. Η κυβέρνηση φέρεται να αντιπροτείνει ως τιμή εκκίνησης τα 2/3 της αντικειμενικής. Πάντως το ΔΝΤ την Παρασκευή, ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να λάβουν «διορθωτικά μέτρα για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών». Με τα τελευταία στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, τα χρέη των ιδιωτών προς το δημόσιο, αυξάνονται με ρυθμό 1 δισ. ευρώ το μήνα.
Η επανεξέταση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, με τη σύνταξη μελέτης, στην οποία θα καταγραφούν οι προοπτικές και οι αντοχές των ασφαλιστικών ταμείων. Το άνοιγμα του ασφαλιστικού είναι βέβαιο ότι επιφέρει καταρχήν την μείωση στις επικουρικές συντάξεις , λόγω της ενοποίησης ασφαλιστικών ταμείων. Ομως απώτερος στόχος των δανειστών μας είναι να μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση των ταμείων. Μακροπρόθεσμα ο σχεδιασμός προβλέπει τον περιορισμό της κρατικής συμμετοχής στο ύψος των συντάξιμων αποδοχών.
Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2014, η οποία σκιάζεται από την υστέρηση των εσόδων. Στο πρώτο τετράμηνο του έτους η «τρύπα» στα έσοδα υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, ενώ τα φορολογικά υστερούν κατά 399 εκατ. ευρώ.
Η εμμονή των δανειστών για τη λήψη πρόσθετων μέτρων προκειμένου να καλυφθεί μετά το 2015 το δημοσιονομικό κενό. Ηδη στην Εκθεση Αξιολόγησης της Κομισιόν υπήρχε σαφής αναφορά για μη προσδιορισμένα μέτρα ύψους 7 δισ. ευρώ τα οποία θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα για τα έτη 2015 και 2016.
Η επανεξέταση του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων. Ως γνωστόν η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι εφόσον δεν αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα η συμφωνία για το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, τότε το σύστημα θα πρέπει «να ευθυγραμμιστεί με εκείνα που ισχύουν στην Ε.Ε., μέσω νόμου που θα υιοθετηθεί το φθινόπωρο του 2014».
Η κατάργηση ή συγχώνευση δεκάδων φόρων υπέρ τρίτων, που θα φέρει σε δυσχερέστερη θέση τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων φαίνεται ότι θα μπουν φόροι υπέρ τρίτων, και κοινωνικοί πόροι που εισπράττουν διάφορα ταμεία, με την προοπτική αυτοί να μεταφερθούν απευθείας στον Προϋπολογισμό.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου