Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Ανοιξε πληγές η πρώτη Κυριακή

Μάχες εντυπώσεων αλλά και χαρακωμάτων είναι σε εξέλιξη στην κεντρική πολιτική σκηνή με βάση τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών καθώς και τις αναπόφευκτες συγκρίσεις με τις δημοσκοπήσεις και το γενικότερο πολιτικό σκηνικό. Καθοριστικό ρόλο στη .....



διαμόρφωση κλίματος παίζουν όμως και τα media, πεδίο που η κυβέρνηση έχει μεγαλύτερη επιρροή και πιο δομημένη επικοινωνιακή πολιτική.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές οι αυτοδιοικητικές εκλογές έστειλαν μηνύματα, τα οποία η ΝΔ λέει ότι τα έχει ήδη λάβει, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ικανοποιημένος από τις μάχες που κέρδισε. Ετσι το παιχνίδι παίζεται ακόμα, το σκηνικό παραμένει ρευστό και η μητέρα των μαχών θα είναι οι Ευρωεκλογές.

Το εσωκομματικό παιχνίδι στα κόμματα, που θα αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων, παραμένει για την ώρα παγωμένο καθώς ακόμα είναι σε εξέλιξη οι μάχες σε όλα τα μέτωπα και τα στελέχη του μηχανισμού είναι στρατευμένα. Τα επιτελεία έχουν μπροστά τους τη μάχη της επόμενης Κυριακής η οποία θα είναι διπλή και με μεγαλύτερη βαρύτητα για την κεντρική πολιτική σκηνή.

Υπ’ αυτό το πρίσμα η διαδικασία πόλωσης αναμένεται να ενταθεί, οι επιθέσεις θα σκληρύνουν και το παιχνίδι θα διευρυνθεί εμπλέκοντας πλέον ολοένα και περισσότερα στελέχη. Προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να αποκαλυφθούν τα ισχυρά όπλα με τα οποία θα δοθεί η τελευταία μάχη που θα κρίνει τον πόλεμο.

Σε επίπεδο αυτοδιοικητικών εκλογών το πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι αφενός οι πολίτες έστειλαν αυστηρό μήνυμα στη Νέα Δημοκρατία και τον τον κυβερνητικό συνασπισμό αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να καρπωθεί την ψήφο διαμαρτυρίας. Αναλυτές επισημαίνουν ότι το πολιτικό σκηνικό παραμένει ιδιαίτερα ρευστό, ενώ η έλλειψη πολιτικής συμμαχιών από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του στέρησε τη δυνατότητα ανάδειξης σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη.

Ετσι σε πρώτη φάση τα δυο μεγάλα πολιτικά κόμματα αναγκάζονται να μετρούν πληγές τις οποίες καλούνται να επουλώσουν σε δεύτερη φάση μετά τις ευρωεκλογές.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, η πολυδιάσπαση στην Αθήνα έφερε την αναμενόμενη ήττα, ενώ η επιλογή Κουμουτσάκου για την Περιφέρεια επέτρεψε την εύκολη ανάδειξη της Ρένας Δούρου. Πολλά θα κριθούν από στάση της Νέας Δημοκρατίας την επόμενη Κυριακή σε Δήμους και περιφέρειες που δεν πέρασαν στον επόμενο γύρο οι δικοί της υποψήφιοι, ξεκινώντας από την Αθήνα και την Αττική.

Αν υπάρξει επίσημη γραμμή από το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά υπερ των Σγουρού και Καμίνη τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τον πόλεμο, έχοντας όμως δώσει σθεναρές μάχες σε όλα τα μέτωπα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρώντας να κερδίσει τη μάχη των εντυπώσεων αναδεικνύει τα δυο βασικά χαρτιά του, την Ρένα Δούρου, που προηγείται από τον πρώτο γύρο στην περιφέρεια Αττικής καθώς και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Δήμο. Στην Κουμουνδούρου εστιάζουν στην αίσθηση που δημιουργεί η πρωτιά στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, η οποία συγκεντρώνει το 50% του εκλογικού σώματος.

Εντύπωση προκαλεί παράλληλα η πρόκριση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον δεύτερο γύρο απέναντι στον νυν Δήμαρχο, Γιώργο Καμίνη και τον αποκλεισμό και των δυο υποψηφίων που προέρχονται από τη Δεξιά, του Άρη Σπηλιωτόπουλου και του Νικήτα Κακλαμάνη.

Πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία είναι ο Δήμος του Πειραιά όπου ο Θοδωρής Δρίτσας μένει στην τρίτη θέση αλλά και ο Βασίλης Μιχαλολιάκος «εκθρονίζεται» από τον συνδυασμό του Γιάννη Μώραλη που συσπειρώνει και φαίνεται ότι αποκτά δυναμική.

Αποτελέσματα

Τα πρώτα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων διαφοροποιούν σημαντικά την εικόνα σε σχέση με την αίσθηση που δημιούργησαν τα exit poll, ιδιαίτερα στον δήμο Αθηναίων. Συγκεκριμένα, πριν συμπληρωθούν δύο ώρες από το κλείσιμο της κάλπης, στον δήμο της πρωτεύουσας ο Γ. Καμίνης προηγείται με 21,71% και ακολουθούν ο Γ. Σακελλαρίδης με 19,97% και ακολουθεί ο Αρης Σπηλιωτόπουλος με 16,97%, ενώ πολύ κοντά φαίνεται να βρίσκεται και ο υποψήφιος της ΧΑ Ηλίας Κασιδιάρης με 15,81%.



Στον Πειραιά, ωστόσο, τα exit poll επιβεβαιώνονται σχετικά με το προβάδισμα του Γιάννη Μώραλη έναντι του Βασίλη Μιχαλολιάκου, με ποσοστά 33,4% έναντι 31% που καταλαμβάνει αντιστοίχως ο απερχόμενος δήμαρχος και του κ. Δρίτσα (16,4%).

Στο Δήμο Αθηναίων με ενσωμάτωση 226 από 1112 εκλογικά τμήματα

Καμίνης Γεώργιος: 21,36%

Σακελλαρίδης Γαβριήλ: 19,89%

Σπηλιωτόπουλος Άρης: 17,23%

Δήμος Πειραιά με ενσωμάτωση 55 από 356 εκλογικά τμήματα

Μώραλης Ιωάννης: 33,84%

Μιχαλολιάκος Βασίλειος: 31,11%

Δρίτσας Θεόδωρος: 16,51%



Δήμος Θεσσαλονίκης 79 από 487 εκλογικά τμήματα

Μπουτάρης Ιωάννης: 35,56%

Καλαφάτης Σταύρος: 26,01%

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος: 10,28%



Περιφέρεια Αττικής Ενσωμάτωση 1163 από τα 487 εκλογικά τμήματα

Δούρου Ρένα: 23,62%

Σγουρός Γιάννης: 22,3%

Κουμουτσάκος Γιώργος 14,34%

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Ενσωμάτωση 759 από τα 3451 εκλογικά τμήματα

Τζιτζικώστας Απόστολος: 32,4%

Ιωαννίδης Γιάννης: 19,06%

Χαραλαμπίδου Δέσποινα: 11,35%


















Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου