Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Απίστευτο! Τράπεζες έκαναν κατάσχεση στο κοινωνικό μέρισμα!

Σήμερα το πρωί το δημόσιο πίστωσε στους λογαριασμούς των δικαιούχων το κοινωνικό μέρισμα. Δεν ήταν όμως λίγες οι καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες τράπεζες προχώρησαν σε κατασχέσεις του μερίσματος, επειδή οι δικαιούχοι είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια ή πιστωτικές κάρτες!...


Χρειάστηκε η παρέμβαση των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για να δοθεί εντολή στις τράπεζες να επιστραφούν τα κατασχεθέντα εντός της ημέρας..

Το Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Με βάση το νόμο, το κοινωνικό μέρισμα καταβάλλεται εφάπαξ, είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Μετά τη δημοσιοποίηση περιπτώσεων κατάσχεσης του κοινωνικού μερίσματος από τράπεζες, τόσο ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, όσο και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επικοινώνησαν με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και ζήτησαν να εφαρμοστεί ο νόμος.

Από την ανάλυση της 1ης πληρωμής προκύπτει ότι:

  • Το μέσο ποσό «κοινωνικού μερίσματος», ανά δικαιούχο, διαμορφώνεται στα 647 ευρώ περίπου.

  • Το 47,9% των δικαιούχων είναι άγαμοι, σε χηρεία ή διαζευγμένοι.

  • Το 35,6% των δικαιούχων είναι έγγαμοι με έως δύο τέκνα.

  • Το 4,5% των δικαιούχων είναι πολύτεκνοι.

  • Το 9,7% των δικαιούχων είναι μονογονεϊκές οικογένειες.

Το 4,6% των δικαιούχων είναι οικογένειες με κάποιο μέλος με αναπηρία













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου