Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Θεαματική βροχή μετεωριτών στις 24 Μαΐου

Μία πρωτοφανής βροχή μετεωριτών που δεν είχαμε ποτέ ξανά την ευκαιρία να παρατηρήσουμε, αναμένεται να σκεπάσει τον ουρανό της Γης το ερχόμενο Σάββατο, προσφέροντας ένα μαγευτικό θέαμα, που θα επισκιάσει ακόμα και τις δημοφιλείς Περσείδες του Αυγούστου...

Αν οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις αυτές επαληθευτούν, τότε μια πραγματική καταιγίδα μετεωριτών θα σκεπάσει τον ουρανό της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής τα χαράματα του Σαββάτου 24 Μαΐου, μετρώντας 200 ή και περισσότερους διάττοντες αστέρες την ώρα.

Τα μετέωρα, έχουν ανεπίσημα ονομαστεί «Καμηλοπαρδαλείδες» και είναι τα κατάλοιπα σκόνης του περιοδικού κομήτη 209P/LINEAR. Ο κομήτης αυτός, ανακαλύφθηκε το Φεβρουάριο του 2004 και διασχίζει τακτικά την τροχιά της Γης κάθε πέντε χρόνια.

Με τον υπολογισμό των κινήσεων των σωματιδίων από το νέφος του κομήτη, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να καθορίσουν ότι η Γη θα πρέπει να περάσει από τα συντρίμμια του στις 24 Μαΐου .

Όπως όλοι οι κομήτες, έτσι και οι συγκεκριμένοι πήραν την ονομασία τους από τον αστερισμό στον οποίο φαίνονται στον ουρανό – τον αχνό βόρειο αστερισμό της Καμηλοπάρδαλης, κοντά στο Polaris, το «αστέρι του Βορρά».

Για να βρείτε τον αστερισμό, κοιτάξτε βόρεια στον ουρανό τις πρώτες πρωινές ώρες πριν από την αυγή και αναζητήστε την Μεγάλη Άρκτο. Ο αστερισμός της Καμηλοπάρδαλης βρίσκεται περίπου 30 βαθμούς κάτω από το Polaris, που είναι και το λαμπερότερο άστρο της Μεγάλης Άρκτου.

Η κορύφωση της βροχής μετεωριτών θα γίνει όταν η Γη περάσει μέσα από το παχύ νέφος των υπολειμμάτων του κομήτη, μεταξύ 2 με 4 πμ στις 24 Μαΐου.





















Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου