Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Με 150 ψήφους εγκρίθηκε το Μεσοπρόθεσμο

Με 150 ψήφους υπέρ και 119 κατά, υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018. Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 269 βουλευτές. Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη νωρίτερα η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο...





Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης.
Οι απόντες από το κυβερνητικό στρατόπεδο ήταν οι Άντζελα Γκερέκου, ο Κώστας Κόλιας, ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης και ο Αλέξανδρος Κοντός.
Η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, ήταν η τελευταία πριν τις εκλογές για τους ΟΤΑ και το Ευρωκοινοβούλιο.
Η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο, ξεκίνησε από το πρωί στη Βουλη, με τις ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης και σε έντονο κλίμα αντιπαράθεσης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι, μεταξύ άλλων, ότι «η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο είναι η πιο ουσιαστική απόδειξή ότι τα μνημόνια και επιλογές της λιτότητας δε θα τελειώσουν αν συνεχίσετε να κυβερνάτε», ενώ σημείωσε ότι «το κοινωνικό μέρισμα, το πλεόνασμα, η έξοδος στις αγορές, αποτελούν επινόηση της κυβέρνησης προκειμένου να γλιτώσετε την εκλογική συντριβή, που δεν το βλέπω».  Όπως ανέφερε, «η σημερινή συζήτηση στη βουλή χαλάει τη σούπα του success story και θολώνει το παραμύθι περί τέλους του μνημονίου».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέληςσημείωσε ότι είναι αναγκαίο να αλλάξουν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές, καθώς επίσης και να διεκδικηθεί εκ μέρους της χώρας μας, μια νέα συμφωνία με τους εταίρους-δανειστές. Ειδικά για το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, τόνισε πως «success story» με την ανεργία στο 30% και την ανεργία των νέων στο 60% δεν υπάρχει. Πάντως, σημείωσε ότι εξίσου λανθασμένη είναι και μια περιγραφή, «που με δογματικό τρόπο καταστροφολογεί, υποτιμώντας τις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, δήλωσε ότι «έχουμε failure story και όχι success story», επισημαίνοντας «Ο Α. Σαμαράς εξαγγέλλει κάθε χρόνο μία Ελλάδα που δεν υπάρχει. Ακούσαμε ότι απογειώνεται. Η πτήση δεν έγινε ποτέ. Ότι βλέπουμε φως στο βάθος του τούνελ. Σκοτάδι απόλυτο», ανέφερε.
Η πρόεδρος της Κ.Ο του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση αλλά καις τον ΣΥΡΙΖΑ. «Το να είσαι αντίθετος με τον Τσίπρα ή τον Σαμαρά, αυτή η προσωποποίηση βολεύει. Αλλάζεις τα πρόσωπα, καλλιεργείς την αντίληψη ότι αυτή είναι η σωτηρία και ο λαός μένει εγκλωβισμένος ανάμεσα στη Σκύλα και την Χάρυβδη», είπε, μεταξύ άλλων.
Νέα διαμάχη για τις δηλώσεις του Στ. Παναγούλη
Στο μεταξύ, σε νέα διαμάχη μπήκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μετά τις δηλώσεις από το βήμα της Βουλής, του βουλευτήΣτάθη Παναγούλη, ο οποίος αναφερόμενος στα λόγια του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στην ΚΟ της ΝΔ, που προέτρεψε τους βουλευτές θα θυμίζουν ότι στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηρίζουν τους τρομοκράτες, είπε ότι «ναι, κύριε Σαμαρά, είμαι τρομοκράτης και θα σας τρομοκρατήσω όσο μπορώ. Καθημερινά».
Στουρνάρας σε ΣΥΡΙΖΑ: Κατά βάθος μας αγαπάτε
Αργότερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξαπέλυσε επίθεση κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα, ο οποίος είχε δηλώσει λίγη ώρα πριν, από το βήμα της Βουλής ότι τη νέα Ελλάδα θα την οικοδομήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι «οι εκπρόσωποι του παλιού και γερασμένου».
«Ποια νέα Ελλάδα; Με ειδικά δικαστήρια, όπως είπε ο κ. Τσίπρας και κρεμάλες, όπως λέει ο κ. Παναγούλης;», ανέφερε ο Γ. Στουρνάρας, υποστηρίζοντας ότι η νέα Ελλάδα για την οποία ομιλεί ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι αυτή της μονομερούς χρεοκοπίας και της δραχμής, όπου η οικονομία είναι το κράτος και ο κρατισμός η οικονομία, που διώχνονται επενδυτές και απειλούνται με φυλάκιση δημόσιοι λειτουργοί».
«Λυπάμαι γιατί κατά βάθος νομίζω ότι μας αγαπάτε και μας θαυμάζετε αλλά κάτι πρέπει να πείτε», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος κατέκρινε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ επειδή υποστήριξε ότι το κοινωνικό μέρισμα, το πρωτογενές πλεόνασμα και η έξοδος στις αγορές είναι μια επινόηση της κυβέρνηση. Όπως είπε, «μπροστά στη γοητεία του λαϊκισμού δεν σέβεστε τις θυσίες του λαού», Ενώ δήλωσε ότι η χώρα «βρίσκεται σταθερά στο δρόμο προς την έξοδο από την κρίση».
Σταϊκούρας: Νέοι φόροι δεν υπάρχουν
«Η νέα Ελλάδα είναι αυτή που θα διώχνει τους επενδυτές; Θα δημιουργήσει μεγαλύτερο κράτος; Αυτή είναι η Ελλάδα της στασιμότητας», απάντησε ο αναπληρωτής θπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον πρόεδρο τουΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και στις αναφορές του για τη νέα Ελλάδα που θα χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Υποστήριξε ότι «νέοι φόροι δεν υπάρχουν. Αντίθετα στοχεύουμε στη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών». Απάντησε και στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη που είχε μιλήσει για αύξηση εσόδων μέσω φόρων επισημαίνοντας ότι «πουθενά δεν υπάρχουν νέοι φόροι για την περίοδο 2014 – 2018» και ότι «τα καλύτερα αποτελέσματα στους έμμεσους φόρους κατά 4 δισ. ευρώ οφείλονται σε φορολογική συμμόρφωση».











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου