Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Τα νεότερα από το "νοτιοανατολικό μέτωπο" της Ουκρανίας

Συνοπτικά τα νεότερα από το "νοτιοανατολικό μέτωπο" της Ουκρανίας, μέσα από τη ματιά του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Ιντερφάξ:...





1. Βασικό μέτωπο στις συγκρούσεις ανάμεσα στους υπερασπιστές της ομοσπονδοποίησης της Ουκρανίας και τις Ειδικές Δυνάμεις που απέστειλε η νέα "εξουσία" του Κιέβου στην περιοχή έχει γίνει η πόλη Σλαβιάνσκ, στο βόρειο τμήμα της Περιφέρειας του Ντονέτσκ. Εκεί οι δυνάμεις της "αυτοάμυνας", όπως αποκαλούνται οι ντόπιοι μαχητές, κατάφεραν να αποκρούσουν ΧΩΡΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ επίθεση των Ειδικών Δυνάμεων στα όρια της πόλης και έχουν, πλέον, όλη την πόλη του Σλαβιάνσκ υπό τον έλεγχό του. Στο μεταξύ έγινε γνωστό, ότι έξω από το χωριό Σεμιόνοβκα (κοντά στο Σλαβιάνσκ) υπάρχει αεροδρόμιο, στο οποίο είναι εγκατεστημένοι περί τους 300 "εθελοντές" των Ειδικών Δυνάμεων της χούντας του Κιέβου με βαρύ οπλισμό και τεθωρακισμένα οχήματα. Οι μαχητές της "Αυτοάμυνας" αναμένουν ανά πάσα στιγμή επιθετικές ενέργειες από την πλευρά των Ειδικών Δυνάμεων και βρίσκονται σε στρατιωτική ετοιμότητα.

2. Στο Ντονέτσκ εξακολουθούν να γίνονται διαδηλώσεις εναντίον της χούντας του Κιέβου και υπέρ της ομοσπονδοποίησης του κράτους της Ουκρανίας. Οι εξεγερμένοι έχουν καταλάβει, μεταξύ άλλων και το κτήριο της Περιφερειακής Διοίκησης του Ντονέτσκ, το οποίο αποτελεί και το επίκεντρο των διαδηλώσεων. Ταυτόχρονα, στις πόλεις Κραματόρσκ, Μαριούπολη, Γενακίεβο, Ντρουζκόβκα και αλλού, οι διαδηλωτές έχουν καταλάβει σειρά δημόσιων κτηρίων (δημαρχεία, διοικητήρια αστυνομικών δυνάμεων κοκ) και φαίνεται ότι ελέγχουν την κατάσταση.

3. Στο Χάρκοβο, μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ανατολικής Ουκρανίας και 2η μεγαλύτερη όλης της Ουκρανίας, έγιναν συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς της ομοσπονδοποίησης της Ουκρανίας και υποστηρικτές της σημερινής "κυβέρνησης". Υπήρξαν περί τους 50 τραυματίες. 10 από αυτούς (μεταξύ τους κι ένας αστυνομικός) χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Στις συγκρούσεις αυτές έλαβαν συνολικά μέρος περί τους 3 χιλιάδες άτομα, τα οποία χρησιμοποίησαν - μεταξύ άλλων - ρόπαλα, βόμβες μολότοφ και βομβίδες "κρότου-λάμψης". 

4. Στο Λουγκάνσκ και σε όλη την ομώνυμη Περιφέρεια η τοπική Αστυνομία πέρασε ΕΞΟΛΟΚΛΗΡΟΥ με την πλευρά των εξεγερμένων!!!

5. Στην Οδησσό έγιναν σήμερα δύο συγκεντρώσεις: πρώτη ξεκίνησε η συγκέντρωση των οπαδών της "Ευρωπλατείας", στην πραγματικότητα οπαδών του "Δεξιού Τομέα" που έχουν έρθει από άλλες περιοχές της Ουκρανίας (κυρίως από τα δυτικά), ώστε να δημιουργήσουν αποσταθεροποίησης και τρομοκρατίας στην πόλη. Λίγο αργότερα, βγήκε στους δρόμους μια πολυάριθμη συγκέντρωση κατοίκων της Οδησσού για τον εορτασμό των 70 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης από τους Ναζί με αντιφασιστικά και φιλορωσικά συνθήματα. Αποφεύχθηκαν οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, ωστόσο ήταν φανερή η συντριπτική υπεροχή (αριθμητική, αλλά και σε "φρόνημα") του πλήθους της δεύτερης συγκέντρωσης. Επίσης, στην Οδησσό οι υποστηρικτές της ομοσπονδοποίησης της Ουκρανίας κατέλαβαν το κτήριο της Περιφερειακής Εισαγγελίας.


Νεότερα θα αναρτήσω ανά πάσα στιγμή, εφόσον υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου