Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Όλα έτοιμα για την στημένη έξοδο στις αγορές

Νέα επιβεβαίωση της Kontra news για την αναβάθμιση ελληνικής οικονομίας
Το άγριο κερδοσκοπικό παιχνίδι των ξένων τοκογλύφων...






Το κόκκινο χαλί της στημένης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, στρώνουν οι οίκοι αξιολόγησης που βλέπουν νέες ευκαιρίες για κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Χθες η Standard & Poors, αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, σε Β-/Β, εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθηση ότι η χώρα έχει σταθερές προοπτικές.

Στην πραγματικότητα βέβαια, πρόκειται για μια νέα επιβεβαίωση της Kontra News, η οποία έγκαιρα είχε αποκαλύψει την επιχείρηση «έξοδος στις αγορές» που έχουν στήσει οι γνωστοί κερδοσκοπικοί οίκοι. Η εφημερίδα, είχε αναφερθεί σε εκτενέστατο ρεπορτάζ της, στη συγκεκριμένη εξέλιξη, αποκαλύπτοντας το μεγάλο πάρτι που ετοιμάζουν τα κοράκια των αγορών.

Στην έκθεσή της, η S%P, κάνει λόγο για βήματα προόδου της κυβέρνησης, με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών της, που «ενίσχυσαν τις εξωτερικές και δημοσιονομικές επιδόσεις».

Όπως αναφέρει, η κυβέρνηση έχει προβεί σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στην είσπραξη εσόδων και σχεδιάζει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο εμπόριο.
Ωστόσο, τα καλά λόγια και ο ξαφνικός έρωτας των οίκων αξιολόγησης μόνο τυχαία δεν είναι. Πως άλλωστε είναι δυνατόν, αυτοί που εδώ και τέσσερα χρόνια έχουν αποκλείσει την Ελλάδα από τις αγορές, στραγγαλίζοντας την οικονομία, να μιλούν για τις προοπτικές της αγοράς; Η απάντηση βρίσκεται στο σκηνοθετημένο κλίμα ευφορίας που έχουν προαποφασίσει να δημιουργήσουν οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες της Ευρώπης σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Το πανίσχυρο λόμπι των τραπεζών στις Βρυξέλλες, (S&P, Moody's, Fitch, Citigroup, Blackrock), βλέπουν με πολύ καλό μάτι, το ενδεχόμενο να δανείσουν την Ελλάδα με υψηλό επιτόκιο (πάνω από 5%) για πενταετή ομόλογα και χωρίς κανένα ουσιαστικό ρίσκο.

Το επόμενο βήμα, που θα δώσει και το τελικό οκ, για την έξοδο στις αγορές πριν από τις ευρωεκλογές, αναμένεται να δώσει η έκθεση της Moody's στις τέσσερις του Απρίλη. Η κυβέρνηση που εδώ και καιρό έχει δώσει εντολή στον ΟΔΔΗΧ, να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την έκδοση ομολόγων, στηρίζει όλες τις προεκλογικές της ελπίδες, σε αυτό ακριβώς το σενάριο. Η έξοδος στις αγορές, θα της δώσει τη δυνατότητα, να ισχυριστεί προς τον ελληνικό λαό, ότι οι θυσίες που έκανε δεν πήγαν χαμένες και ότι «υπάρχει φως στο τούνελ». 

Άλλωστε, όπως αποκαλύπτει και σε σχετικό του δημοσίευμα το διεθνές πρακτορείο Reuters, τα γεράκια των αγορών, στρέφονται προς την Ελλάδα και. ακονίζουν τα νύχια τους. « Από την άποψη της ζήτησης, η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει στις αγορές ομολόγων σήμερα», δηλώνει στο πρακτορείο, ο Φίλιπ Μπράουν, μεγαλοκαρχαρίας της Citigroup.

Από την πλευρά του ο Μαρκ Ντάουνιγκ, διαχειριστής ενός από τα μεγαλύτερα funds ομολόγων της Ευρώπης, το BlueBay, επισήμανε, ότι «υπάρχουν funds, που είχαν όρεξη να επενδύσουν τελευταία στην Πορτογαλία, αναμένεται να κοιτάξουν και το όποιο ελληνικό deal».
Όμως όπως και κάθε ψέμα, έτσι και το συγκεκριμένο, έχει κοντά ποδάρια. Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και αφού η Ελλάδα έχει βγει στις αγορές και πάρει την πολιτική δέσμευση από τους Ευρωπαίους για ρύθμιση του χρέους, θα ξεκινήσει το μεγάλο δράμα. Οι δανειστές θα δείξουν και πάλι το πραγματικό τους πρόσωπο, απαιτώντας, εγγυήσεις για κάθε παραχώρηση που θα κάνουν. Με λίγα λόγια, από το καλοκαίρι και μετά, θα αρχίσει και πάλι να παίζεται το γνωστό παιχνίδι που όπως έχει αποδειχθεί τα χρόνια της κρίσης, μοναδικός χαμένος είναι πάντα ο ελληνικός λαός.


Παναγιώτης Τζαννετάτος










Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου