Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Στα 915 εκατ. ευρώ η βελτιωμένη προσφορά από τη Lamda Development του Ομίλου Λάτση - Να δεις που θα μας πουν ότι είναι και καλοπληρωμένοι

Η Lamda Development ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Διοικητικού του Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ για βελτίωση της αρχικής της προσφοράς και κατέθεσε σήμερα βελτιωμένη προσφορά ύψους 915 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε...

Όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, το 33% του ποσού αυτού θα καταβληθεί άμεσα με την ολοκλήρωση της συμφωνίας και το υπόλοιπο εντός 10 ετών, σύμφωνα με τους όρους της σχετικής σύμβασης. Η εταιρεία κατέθεσε τίμημα σαφώς βελτιωμένο, κατά ποσοστό υψηλότερο του 25% σε σχέση με την αρχική της προσφορά, και υπερβαίνει την αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή (American Appraisal).
Επιπλέον του τιμήματος, η εταιρία αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου κόστος ύψους 1,25 δισ. ευρώ, που απαιτείται για την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών και του Ενιαίου Μητροπολιτικού Πάρκου.
Η προσφορά δεσμεύει την εταιρεία με εγγυητικές επιστολές για την καταβολή του τιμήματος και ποινικές ρήτρες για την υλοποίηση επένδυσης, ύψους τουλάχιστον 5,7 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο τίμημα δεν περιλαμβάνεται συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου με ποσοστό 30% στα μελλοντικά κέρδη του επενδυτή, εφόσον η σωρευτική αποδοτικότητα της επένδυσης (IRR) ξεπεράσει το 15%.
Ως επόμενο βήμα και σύμφωνα με τη διαδικασία, οι Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι (Citigroup, Piraeus Bank) με τη συνδρομή του εξειδικευμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Happold Consulting, θα προχωρήσουνστην αξιολόγηση του δικαίου και ευλόγου της τελικής δεσμευτικής οικονομικής προσφοράς (fairness opinion) της Lamda Development, με βάση διεθνώς αποδεκτές διαδικασίες και πρότυπα αξιολόγησης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αφού λάβει υπόψη του τα ανωτέρω, καθώς και την εισήγηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, θα αποφασίσει σε επόμενη συνεδρίασή του εντός των επόμενων ημερών για την ανακήρυξη ή μη Προτιμητέου Επενδυτή.
Μετά το τέλος της διαδικασίας, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου.
ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ
Την ολοκλήρωση ή την…επανέναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό θα σηματοδοτήσει η καινούργια προσφορά που αναμένεται να υποβάλει σήμερα ο μοναδικός διεκδικητής του έργου, η εταιρεία Lamda Development.
Εάν το αναθεωρημένο τίμημα ικανοποιήσει το Δημόσιο και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, τότε η πρώτη φάση του project «Ελληνικό» φθάνει στο τέλος της. Ειδάλλως, η διαδικασία θα πρέπει να επανεκκινήσει σχεδόν από την αρχή.
Παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ για να ανεβάσει το τίμημα ο Όμιλος Λάτση
“Πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό ότι τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, όπως το Ελληνικό, όταν παραχωρούνται πρέπει να εξασφαλίζουν ένα τίμημα το οποίο δεν υπολείπεται του ελάχιστου ορίου αποτίμησης”, αναφέρει σε ανακοίνωση – παρέμβασή του το ΠΑΣΟΚ, εν όψει της αναμενόμενης για αύριο κατάθεσης βελτιωμένης προσφοράς από τον όμιλο Λάτση – Lamda Development στο ΤΑΙΠΕΔ.
Ταυτόχρονα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, είναι αναγκαία η εκπόνηση συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου που θα διασφαλίζει την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής
“Επιπρόσθετα, πρέπει με τα σχέδια αξιοποίησης να προστατεύεται το περιβάλλον και να δημιουργούνται, κοινωνικές υποδομές και εξυπηρετήσεις προς όφελος των κατοίκων της περιοχής με ένα σαφές και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα”.
 430 εκ δίνει ο Λάτσης, 700 ζητά το ΤΑΙΠΕΔ
Το ΤΑΙΠΕΔ καλεί τον Όμιλο Λάτση  – Lamda Developmentνα καταθέσει βελτιωμένη προσφορά για το Ελληνικό μέχρι τις 26 Μαρτίου. Τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, χαρακτηρίζουν χαμηλή την προσφορά του Ομίλου για την πώληση του 100% των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega ο ανεξάρτητος εκτιμητής έχει βάλει τον πήχη τουλάχιστον στα 700 εκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει πως για να αποκτήσει ένας ιδιώτης το 100% των μετοχών θα πρέπει να δώσει μία προσφορά τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως σε τρέχουσες τιμές η προσφορά που κατέθεσε ο Όμιλος Λάτση είναι στα 430 εκατ. ευρώ.
Το ΤΑΙΠΕΔ μάλιστα μετά από αυτή την εξέλιξη υπογραμμίζει πως εάν η προσφορά δεν ανέβει τουλάχιστον στα 700 εκατομμύρια ευρώ το Ελληνικό δεν πωλείται.
ΤΙ ΕΧΕΙ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ
Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Για την πώληση του Ελληνικού μίλησε στον REAL FM η κπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μ. Ασημακοπούλου.«Υπήρξε μια διαγωνιστική διαδικασία με διεθνής όρους, οπότε το πως φτάσαμε στο να υπάρχει ένας ενδιαφερόμενος, υπάρχουν μέσα από αυτή τη διαδικασία. Από αυτά που διαβάζω, γιατί εγώ δεν είμαι στο ΤΑΙΠΕΔ και δεν τα ξέρω από μέσα, είναι ότι ο ένας επενδυτής που έχει μείνει έχει δώσει ένα τίμημα το οποίο εκτιμάται ότι είναι χαμηλότερο από αυτό που είναι για το δημόσιο συμφέρον. Άρα έχει δοθεί μία παράταση, μίας εβδομάδας αν δεν απατώμαι μέχρι τις 26 Μαρτίου, στον επενδυτή να ανεβάσει το τίμημα», είπε η κ. Ασημακοπούλου.Και πρόσθεσε: «Οποιος λέει να επαναπροκηρύξουμε το διαγωνισμό τι θα είναι αυτό που θα φέρει ξαφνικά 100 επενδυτές οι οποίοι θα δίνουν τα τριπλάσια; Νομίζω ότι το ζήσαμε αυτό το επεισόδιο».Σημείωσε δε η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. «Το κριτήριο είναι να υπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον. Γι’ αυτό και ζητάμε προσφορά μεγαλύτερη που να πλησιάζει τον εκτιμητή, εγώ αυτό έχω καταλάβει».
ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ – ΣΥΡΙΖΑ
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε στον realfm 97,8 για την υπόθεση πώλησης του Ελληνικού:
«Διαγωνισμός με έναν μοναδικό υποψήφιο για το καλύτερο φιλέτο της Αττικής, δεν νοείται, πολύ περισσότερο όταν η πολιτεία δεν έχει προσδιορίσει ποιο είναι το εύλογο τίμημα. Ένα δυαράκι στο χωριό πας να πουλήσεις και λες, δεν το πουλάω κάτω από τόσο», σχολίασε αρχικά ο κ. Παπαδημούλης και συνέχισε:
«Προχωράει διαγωνισμός με έναν ενδιαφερόμενο και αυτό είναι κακή πατέντα. Διότι έγινε πριν από λίγο καιρό και με τις ψηφιακές συχνότητες, που το πήρε πάλι ο μοναδικός προσφέρων, η Digea».
«Ακούω ότι η προσφορά του κ. Λάτση είναι 80 ευρώ το τετραγωνικό. Είναι εξευτελιστική η τιμή για το Ελληνικό. Είναι τρελό να προχωράει ένας διαγωνισμός με έναν μόνο προσφέροντα. Και για τον Αστέρα της Βουλιαγμένης, τα 400 εκατ. ευρώ, θεωρήθηκαν από όσους σχολίασαν το θέμα, λίγα», πρόσθεσε.
«Είναι δώρο στον κ. Λάτση, ο οποίος επωφελήθηκε και από τη μη συγχώνευση Eurobank – Εθνικής. Γι αυτά τα θέματα έχει ερωτηθεί ο Αντώνης Σαμαράς και περιμένω αύριο να εμφανιστεί στη βουλή και να μην κάνει σκασιαρχείο».






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου