Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Πώς να φτιάξετε καύσιμο για το «παπί σας» σας από... σάπια φρούτα

Πενία τέχνας κατεργάζεται λέει το γνωστό γνωμικό και στην περίπτωση του εφευρέτη Μιχάλη Καλογεράκη φαίνεται πως είναι πέρα για πέρα αλήθεια...


Ο Κρητικός ηλεκτρονικός μηχανικός, αν και είναι άνεργος εδώ και καιρό, έχει καταφέρει να ζει δεκαοχτώ χρόνια χωρίς να πληρώνει τη ΔΕΗ και τα πρατήρια καυσίμων. Η ανάγκη του για αυτονομία σε συνδυασμό με τις πανεπιστημιακές του γνώσεις και τη σπάνια εφευρετικότητά του, τον ώθησαν να αλλάξει τη ζωή του προς το καλύτερο, δίνοντας λύση σε κάθε ανάγκη του σε ηλεκτρική ενέργεια, θέρμανση και καύσιμα. Οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας και οι τρόποι παραγωγής που έχει επινοήσει αποτελούν ένα ιδανικό παράδειγμα των επιστημονικών δυνατοτήτων της χώρας εφόσον βέβαια υπήρχε η απαραίτητη στήριξη από δημόσιες ή ιδιωτικές επενδύσεις.
ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ανήσυχο πνεύμα από μικρός, ο Μιχάλης Καλογεράκης ξεκίνησε να ασχολείται με την έρευνα πάνω στον τομέα της ενέργειας στην ηλικία των δέκα ετών. Όσο μεγάλωνε, τόσο μεγαλύτερη γινόταν και η αγάπη του για τεχνογνωσία και καινοτομία. Σήμερα, θιασώτης της πράσινης ενέργειας έχει εγκαταστήσει στο σπίτι του στις Γούρνες Ηρακλείου τη δική του «ΔΕΗ», τις δικές του ανεμογεννήτριες, το δικό του παρασκευαστήριο καυσίμου, αλλά και τους δικούς του αυτοσχέδιους αντιδραστήρες, με τους οποίους πραγματοποιεί τη διάσπαση υδρογόνου και οξυγόνου.
«Πριν από είκοσι χρόνια αποφάσισα να φτιάξω ένα σπίτι που θα ήταν αυτόνομο σε όλους τους τομείς. Από ηλεκτρική ενέργεια, καύσιμα, νερό ακόμη και τρόφιμα. Σήμερα, μετά από πολύ καιρό νομίζω ότι τα έχω καταφέρει», λέει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ο εφευρέτης ηλεκτρολόγος.
Αυτονομία που την έχει πετύχει μόνο με τη χρήση ηλιακής και αιολικής ενέργειας. «Η βασική πηγή ενέργειας για το σπίτι μου είναι από τον αέρα και τον ήλιο. Τον αέρα τον ξέρουν εδώ στην Κρήτη από πολύ παλιά γιατί στα χωριά της Κρήτης τον χρησιμοποιούσαν για να βγάζουν νερό από τα πηγάδια με τους νερόμυλους και για να κινούν τους αλευρόμυλους. Μετά ξαφνικά δεν τους άρεσε αυτή η δωρεάν μορφή ενέργειας και τα έκαναν όλα ηλεκτρικά. Τον ήλιο τον χρησιμοποιούσαν για να εξατμίζουν το θαλασσινό νερό στις αλυκές και να ξεραίνουν τρόφιμα για να έχουν για το χειμώνα. Εγώ φυσικά τον αέρα και τον ήλιο τον μετατρέπω σε ηλεκτρική ενέργεια, τον αέρα με τη χρήση δικής μου κατασκευής ανεμογεννήτριας και τον ήλιο με τα γνωστά σε όλους μας φωτοβολταϊκά. Όλα τα μηχανήματα που απαιτούνται για την μετατροπή της ενέργειας του ηλίου και του αέρα ώστε να είναι κατάλληλη για οικιακή χρήση, τα έχω σχεδιάσει και τα έχω κατασκευάσει μόνος μου», εξηγεί ο κ. Καλογεράκης.
ΦΥΣΙΚΕΣ «ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ»
Μέχρι εδώ και με όλα αυτά τα μηχανήματα ο 50χρονος ηλεκτρονικός μηχανικός έχει ένα σπίτι αυτόνομο ηλεκτρικά. Το ζήτημα που τίθεται, ωστόσο, είναι τι γίνεται το χειμώνα όταν κάποιες μέρες δεν έχει ήλιο και αέρα. Όπως εξηγεί ο κ. Καλογεράκης, η απάντηση είναι και πάλι απλή εφόσον στην Ελλάδα η φύση μας παρέχει απλόχερα και δωρεάν ήλιο και αέρα: «Το καλοκαίρι για παράδειγμα, που έχουμε πάρα πολύ ήλιο, μας περισσεύει από το φωτοβολταϊκό μας σύστημα πάρα πολύ ενέργεια την οποία δεν χρησιμοποιούμε. Αυτή λοιπόν η ενέργεια οδηγείται σε έναν αντιδραστήρα διάσπασης του νερού σε υδρογόνο οξυγόνο υψηλής απόδοσης που έχω κατασκευάσει. Το υδρογόνο από αυτή τη διάσπαση οδηγείται σε μια άλλη δεξαμενή χαμηλής πιέσεως και μεγάλης χωρητικότητας, που έχω κατασκευάσει, όπου και αποθηκεύεται. Με το υδρογόνο μπορούμε να ζεστάνουμε το σπίτι το χειμώνα με μια απλή μετατροπή στον καυστήρα του λέβητα».
ΖΑΧΑΡΟΚΑΛΑΜΟ
Επιπλέον, στην αποθήκη του σπιτιού του ο κ. Καλογεράκης παράγει ένα απόλυτα οικολογικό καύσιμο από ζαχαροκάλαμο και σάπια φρούτα, το οποίο, σε συνδυασμό με μια μικρή μετατροπή στον κινητήρα της μηχανής του, του έχει εξασφαλίσει χιλιάδες χιλιόμετρα δωρεάν. Η ακριβής διαδικασία ζύμωσης, κατασκευής του αποστακτήρα, απόσταξης και μετατροπής του κινητήρα για να καίει το οικολογικό αυτό καύσιμο περιγράφεται στο βιβλίο που έχει γράψει και έχει εκδώσει ο 50χρονος πριν λίγο καιρό. «Όλα αυτά για την οριστική αυτονομία τα έχω δοκιμάσει και λειτουργούν τέλεια. Απλά πρέπει να γίνουν σε μαζική κλίμακα. Αυτό που παλεύω τώρα είναι να καταστήσω το υδρογόνο ασφαλές καύσιμο για να μπορεί να το χρησιμοποιεί κάθε απλή νοικοκυρά. ο αντιδραστήρας που θα το κάνει αυτό είναι στα τελειώματα και πιστεύω ότι θα είναι έτοιμος μέχρι την Άνοιξη» λέει ο κ. Καλογεράκης.

«Στην Ελλάδα έχουμε τα πάντα»
Ο Μιχάλης Καλογεράκης με υπερηφάνεια δηλώνει πως εδώ και δεκαοχτώ χρόνια δεν έχει πάει ποτέ σε βενζινάδικο καθώς το δίτροχο "παπάκι" του λειτουργεί με το οικολογικό καύσιμο που παράγει. Επίσης, έχει μετατρέψει το ποδήλατό του σε ένα δυνατό ηλεκτρικό μοτο-ποδήλατο που φτάνει ακόμη και τα 50 χλμ /ώρα καθώς η μπαταρία του φορτίζει με τα πετάλια στις ευθείες και στις κατηφόρες. «Ζούμε σε μια πολύ προικισμένη χώρα. Εφόσον έχουμε ήλιο, νερό και αέρα έχουμε τα πάντα και μπορούμε να κάνουμε τα πάντα» τονίζει ο ιδιοφυής, πλην άνεργος στην Ελλάδα του σήμερα, μηχανικός που ζει απομονωμένος με την οικογένειά του στο μικρό χωριό έξω από το Ηράκλειο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου