Σάββατο 31 Μαΐου 2014

ΑΝΩ ΑΠΟ 3.00.000 ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ. ΟΙ ΠΕΡΙ ΟΝΟΥ ΣΚΙΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΟΥ Κ. ΣΑΜΑΡΆ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΟΝ ΓΕΝΕΣΘΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Κύριοι Βουλευτές...







Σήμερα η Ελλάδα ως αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής εναντίον του Ελληνισμού των δύο «πατριωτών» συμμαθητών, μαριονεττών πρωθυπουργών υπηρετών της τρόικας έχουμε άνω των τριών εκατομμυρίων πραγματικών ανέργων.

Ο Ελληνισμός δηλαδή σβήνει.

Διερωτάται κανείς αν οι δύο συμμαθητές ήταν πράγματι οικονομολόγοι. Βέβαια θα μου πείτε ότι το ότι έγινε δεν ήταν δικό τους και αυτοί ήτανε υπάκουα όργανα δηλωσίες, και αλλού απέβλεπαν αυτοί που τους διέταζαν και τους διατάζουν..

Ας δούμε τώρα, συγνώμη για την έκφραση, τί βλακώδη, ηθελημένα ή όχι, λένε.

Λένε ότι θα γίνουν επενδύσεις την προσεχή δεκαετία ορισμένων δις ευρώ. Ας πούμε 200 δις ευρώ, όνειρο βέβαια θερινής νυκτός του Σαμαρά, αν δεν είναι μία από τις «αλήθειες» του για να συνεχίζει το «σωτήριο» του έργο.


Ας δούμε μίαν πραγματική επένδυση, αυτήν του Ελληνικού.. Περίπου έστω 3 δις ευρώ.

Πόσους θα απασχολήσει μόνιμα κύριε μη πρωθυπουργέ η επένδυση αυτή;; Ας πούμε 2.000 άτομα και πολλά είναι.

Με το σκεπτικό αυτό δηλαδή επένδυση 3 δις αποδίδει 2000 θέσεις εργασίας, τότε η επένδυση στα όνειρα του μη πρωθυπουργού των 300 δις θα απασχολήσει 200.000. Εν τω μεταξύ οι άνεργοι θα έχουν ίσως αυξηθεί κατά ίσον ή μεγαλύτερο αριθμό.

Αν και ότι και να αναφέρει κανείς είναι σε νεοταξικά ώτα μη ακουόντων, παρατηρώ για να κτυπηθεί η ανεργία απαιτείται όχι το ηλίθιο Πάμε Μπροστά, αλλά Πάμε Πίσω.

Δηλαδή η ανεργία θα κτυπηθεί αν η ρευστότητα στην αγορά αυξηθεί κατά περίπου 10 δις ευρώ το χρόνο.

Και αυτό, πάλαι ποτέ πατριώτα πρωθυπουργέ που ψηφίστηκες ως πατριώτης πρόεδρος της ΝΔ αλλά κατέστρεψες την Ελλάδα, αυτό μπορεί να γίνει μόνον με επαναφορά μισθών και συντάξεων, σταμάτημα των απολύσεων του δημοσίου και σταδιακή επαναφορά των μισθών τους.

Τότε κύριε «οικονομολόγε» μη πρωθυπουργέ, θα επιστρέφονται κατ αρχήν στο κράτος από το ποσό αυτό τα 2 δις ως φόροι (20%).

Τα υπόλοιπα 8 δις περίπου θα ενισχύουν ως ρευστότητα την αγορά. Και περίπου κατ εκτίμηση τα μισά από αυτά, θα διατεθούν για πρόσληψη προσωπικού στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που θα αρχίσουν να επαναλειτουργούν.


Και αν από αυτά τα 8 δις, τα 4 διατεθούν για πρόσληψη του αναγκαιούντος προσωπικού τότε με ένα μέσο μισθό αρχικά περίπου 7.200 ευρώ ετησίως ανά άτομο (600 ευρώ μηνιαίως) τ θα έχουμε άμεσα περίπου 600.000 θέσεις εργασίας (4 δις δια 7.200) .


Από τα 4 δις αυτά ευρώ των μισθών των νεοπροσλαμβανομένων περίπου 600.000 εκατομμύρια (15%) θα επιστρέφονται ως φόροι. Και αν δεχθούμε τζίρο 4 δις από τα υπόλοιπα των 8, τότε από 4 δις τότε θα έχουμε ΦΠΑ ( με 15%) άλλα 600.000.000.

Και αν τα κέρδη είναι 4 δις τότε από τη φορολογία τους (20%) θα έχουμε άλλα 800.000.


Στη συνέχεια από τον μισθό των 4 δις πλην φόρων (δηλαδή από τα 3,2δις ) των 600.000 εργαζομένων, μέγα μέρος θα επιστρέφει πάλιν ως ρευστότητα στην αγορά και θα προκαλεί περίπου αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 400.000 θέσεις (3,δις ευρώ δια 7.200 ευρώ ανά νέα θέση) κτλ.


Η συνέχεια αφήνεται ως άσκηση στον οικονομολόγο κ. Σαμαρα.

Για να αποδείξει ότι μέγα μέρος των 10 δις που θα ενισχύσει τη ρευστότητα της αγοράς με αύξηση των μισθών και συντάξεων, θα επιστρέψει στο κράτος ως άμεση και έμμεση φορολογία των επιχειρήσεων που θα επαναλειτουργήσουν και ως άμεση φορολογία των νεοαπασχολούμενων.


Υπενθυμίζω ότι η ανθούσα οικονομία της Ελλάδας (παρά τη σωρεία ψευδών που λένε) προ της έλευσης των δύο ολέθριων δηλωσιών συμμαθητών που την κατέστρεψαν, απαιτούσε μόνον ένα δίκαιο όχι ληστρικό (όπως το οραματίζεται ο έτερος μέγας οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του Ινστιτούτου Πουλαντζά κ. Δραγασάκης, Νο 11 του πρώτου συνημμένου, μαζί με άλλους αστέρες).


Γιατί υπενθυμίζω ότι τότε 6 στους 10 δεν πλήρωναν φόρους λόγω κυρίως των ληστρικών συντελεστών. Και εύκολα αποδεικνύεται (δείτε την κατωτέρω παλαιά μελέτη ή το δεύτερο συνημμένο) με ένα λογικό όχι ληστρικό συντελεστή για όλους περίπου ίσο τότε το κράτος μας θα είχε πολλαπλάσια έσοδα από άμεσους φόρους και δεν θα είχε κανένα πρόβλημα. Και ως γνωστόν αντί αυτού και ηθελημένα για να δημευθεί η Ελλάδα, κατέστρεψαν τον Ελληνισμό με την εσωτερική υποτίμηση και την ελεγχόμενη χρεωκοπία.


Και υπήρξαν εγκληματίες και συνεχίζουν πειθήνια να εγκληματούν εναντίον του Ελληνισμού.



Ευριπίδης Μπίλλης

Τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ


Παλαιά μελέτη για ένα σωστό, όχι ληστρικό αλλά πολύν αυστηρό στην εφαρμογή του, φορολογικό σύστημα που θα έσωζε την Ελληνική οικονομία.



From: Hellenic Professors and PhDs Electronic Forum [mailto:HELLENIC-PROFESSORS-PHDS@HEC.GREECE.ORG] On Behalf Of MPILLHS EURIPIDIS

Subject: FW: Η φοροδιαφυγή, τα αίτια της και πώς αυτή αντιμετωπίζεται. Για τη εφαρμογή των κατωτέρω απαιτείται πλην της λογικής και θάρρος από τον αρμόδιο υπουργό.


Αξιότιμοι Κύριοι Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου και αξιότιμε Κύριε υφυπουργέ των Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου,


Είναι σε όλους γνωστό ότι η σημερινή κακοδαιμονία της χώρας οφείλεται, πέραν των καταστροφικών για τον Ελληνισμό χειρισμών του ΓΑΠ (συνημμένο και οι σχετικές οι θρασύτατες σημερινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού οικονομικών που απαιτεί την υποδούλωση μας στην ΕΕ εννοώντας τη Γερμανία), κυρίως στη φοροδιαφυγή.


Επιτρέψτε να πω ότι η φοροδιαφυγή δεν αντιμετωπίζεται μόνον με «κυνηγητό», ελέγχους, κτλ.


Πάνω από όλα απαιτείται συναίνεση του Ελληνικού λαού για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Και δίκαιο δεν είναι εκείνο που κατασπαράσσει «σοσιαλιστικά» τους δήθεν πλουσίους και αφήνει σχεδόν αφορολόγητους τους πολλούς.


Για να πληρώνει με τη θέληση του ο φορολογούμενος πρέπει να αισθάνεται ότι το κράτος δεν είναι ληστρικό απέναντι του. Και τι άλλο είναι ένα κράτος που απαιτεί με το συντελεστή 40% ή 45% τα μισά χρήματα από ότι βγάζει ένας εργαζόμενος ή επιχειρηματίας. Δεν μπορεί να υπάρχει συναίνεση όταν κάποιος αισθάνεται ότι το κράτος θέλει να τον ληστεύσει. Και όταν αισθάνεται έτσι το κράτος το αντιμετωπίζει ως ένα ληστή εχθρό που θέλει να τον ληστεύσει.


Από τα κατωτέρω στοιχεία προκύπτει ότι με λεπτομερή μελέτη είναι δυνατόν να υπάρξει ενιαίος λογικός συντελεστής που με ορισμένες συμπληρώσεις όσον αφορά τα πολύ χαμηλά εισοδήματα να αποφέρει πολλαπλάσια εισοδήματα στο κράτος από τα εισπραττόμενα σήμερα από άμεσους φόρους.


Εάν ο συντελεστής αυτός θα είναι 15% ή 20% ή 25% αποτελεί θέμα μελέτης.


Κατά τη γνώμην του γράφοντα εάν γίνει αυτό θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος και η συναίνεση τους στην καταβολή των φόρων. Και επί πλέον ο λογικός φορολογικός συντελεστής θα προσελκύει αντί να διώχνει επιχειρήσεις από την Ελλάδα. Θα περισσεύουν επίσης χρήματα στους πολίτες για να ξοδεύουν και να κινείται η αγορά.


Είναι προφανές όμως ότι εκτός της πειθούς θα απαιτούνται στην περίπτωση αυτή της εκλογίκευσης της φορολογίας και αυστηροί έλεγχοι και ποινές σε όσους θα διακινδυνεύουν να αποκρύπτουν εισοδήματα.


Λογικά όμως είναι σίγουρο ότι το τυχόν κέρδος της απόκρυψης θα είναι ελάχιστο μπροστά στη ζημία που θα πάθουν αν αποκαλυφθούν. Σήμερα με το συντελεστή 45% ή 40% ισχύει το αντίθετο.


Για τη εφαρμογή των ανωτέρω απαιτείται πλην της λογικής και θάρρος από τον αρμόδιο υπουργό.


Σχετικά παρατηρώ ότι:


Από τα στοιχεία του οικονομικού έτους 2009 προκύπτει ότι (http://vimapoliton.blogspot.com/2011/07/6823.html) :

1. Εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ δήλωσαν μόλις 397.000 φορολογούμενοι.

2. Εισόδημα άνω των 250.000 ευρώ δηλώνουν μόλις 2.435 Έλληνες.


Για το οικονομικό έτος 2008 είχαμε:

1. Από τις 5.655.100 φορολογικές δηλώσεις, οι 5.257.298 είναι για εισόδημα κάτω των 50.000 ευρώ.

2. Από τους 383.818 ελεύθερους επαγγελματίες, οι 213.675, δηλαδή το 70,9%, δήλωσαν ετήσιο εισόδημα φτώχιας έως 10.000 ευρώ, με το αφορολόγητο όριο στα 10.500 ευρώ. Δηλαδή δεν πλήρωσαν καθόλου φόρο

3. Από τους 686.383 φορολογούμενους που έχουν εισόδημα από βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις, οι έξι στους δέκα (58,3%), δηλαδή 400.426, δηλώνουν ότι αυτό δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ (εισόδημα φτώχιας). Δηλαδή δεν πλήρωσαν φόρο.


Οι άμεσοι φόροι ήταν 18.560.000.000 εξ ων φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: €9.100.000.000, του οποίου περίπου το 82%, δηλαδή €7.462000.000 κατέβαλαν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι.


Με τα ανωτέρω στοιχεία είναι προφανές ότι το κράτος εκτός από τους μισθωτούς και συνταξιούχους απομυζά και κατασπαράσσει τους 400.000 περίπου χιλιάδες που δηλώνουν εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ. Αν υποθέσουμε ότι κατά μέσο όρο εισπράττει από τον καθένα από αυτούς 30.000 ευρώ ως φόρο τότε συνολικά εισπράττει, 400.000x30.000= 1.2δις ευρώ που είναι μηδαμηνό μπροστά στη φοροδιαφυγή που προκαλεί ο μεγάλος συντελεστής 40% ή 45%.


Ας δούμε τώρα τι θα εισέπραττε το κράτος από την άμεση φορολογία αν κάθε φορολογούμενος πλήρωνε κατά μέσο όρο φόρο:


1. 1.000 ευρω κατά μέσο όρο. Θα είχε έσοδα περίπου 6 δις ευρώ

2. 2.000 ευρώ κατά μέσο όρο. Θα είχε έσοδα 12δις ευρώ πολύ περισσότερα από τα εισπαραχθέντα 9,1 δις ευρώ το 2008

3. 2.500 ευρώ κατά μέσο όρο. Θα είχε έσοδα 15 δις ευρώ αντί των 9,1 δις ευρώ που εισέπραξε.

4. 3.000 ευρώ κατά μέσο όρο. Θα εισέπραττε 18 δις ευρώ αντί των 9,1 δις ευρώ που εισέπραξε.


Τα στοιχεία αυτά οδηγούν στα εξής συμπεράσματα για ενιαίο φορολογικό συντελεστή 15%:


1. Τα 3.000 ευρώ φόρου κατά μέσο όρο αντιστοιχούν σε μέσο εισόδημα 20.000 ευρώ.

2. Τα 2.500 ευρώ φόρου κατά μέσο όρο αντιστοιχούν σε μέσο εισόδημα 16.700 ευρώ

3. Τα 2000 ευρώ φόρου κατά μέσο όρο αντιστοιχούν σε μέσο εισόδημα 13.400 ευρώ

4. Τα 1.000 ευρώ φόρου κατά μέσο όρο αντιστοιχούν σε μέσο εισόδημα 7.000 ευρώ περίπου

Όπως αναφέρεται ανωτέρω το μέγεθος του ενιαίου συντελεστή με κατάλληλη συμπλήρωση για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα πρέπει να προκλύψει από αναλυτική μελέτη. Επαναλαμβάνω ότι ο ενιαίος ΛΟΓΙΚΟΣ φορολογικός συντελεστής εκτός από την αύξηση των κρατρικών εσόδων θα προσελκύει και επενδύσεις.



Ευριπίδης Μπίλλης

Τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ, όχι οικονομολόγος












Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου