Τον Ιούλιο του 2010 ο Joe McSpedon, Αμερικανός αξιωματούχος, πήγε στη Βαρκελώνη για να βάλει τις τελευταίες πινελιές για την κατασκευή ενός μυστικού σχεδίου της αμερικανικής κυβέρνησης και είχε στόχο να υπονομεύσει την κομμουνιστική κυβέρνηση της Κούβας...
Ο λόγος για το ZunZuneo που είναι η κουβανική εκδοχή του twitter. Ο McSpedon και η ομάδα του είχαν επιστρατευθεί από την Κόστα Ρίκα, τη Νικαράγουα, την Ουάσιγκτον και το Ντένβερ.
Η εντολή που είχαν ήταν να λανσάρουν μία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που θα “έχτιζε” ένα κουβανικό κοινό, κυρίως από νέους ανθρώπους, τους οποίους στη συνέχεια θα έστρεφαν κατά του κουβανικού καθεστώτος.
Σύμφωνα με το Associated Press, προκειμένου όλο αυτό να λειτουργήσει αποτελεσματικά κάτω από τη μύτη της κουβανικής κυβέρνησης, το σχέδιο προέβλεπε ένα λαβυρινθώδες σύστημα εταιρειών με τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ισπανία και στα Νησιά Καϊμάν και την πρόσληψη ανυποψίαστων στελεχών.
Τα αποκλειστικά έγγραφα που εξασφάλισε το Πρακτορείο αναφέρουν ότι το εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία. Τουλάχιστον 40.000 χρήστες είχαν γίνει μέλη του (τιτίβισμα, στην κουβανική αργκό), το οποίο διήρκεσε δυο χρόνια.
Ο Joe McSpedon
Οι Κουβανοί χρήστες δεν γνώριζαν ούτε ότι πίσω από το δίκτυο βρισκόταν μία αμερικανική εταιρεία που συνδεόταν με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ούτε ότι τα προσωπικά τους δεδομένα αποθηκεύονταν με την ελπίδα ότι κάποια ημέρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πολιτικούς σκοπούς.
Ο McSpedon δεν εργαζόταν για τη CIA. Το «κουβανικό twitter» χρηματοδοτούνταν από την Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (US Agency for International Development), ευρέως γνωστή ως υπεύθυνη για την αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Επισήμως, το ZunZuneo κυκλοφόρησε στην κουβανική αγορά λίγους μήνες μετά τη σύλληψη του αμερικανού διαχειριστή συστημάτων Alan Gross στην Κούβα, το 2009. Ο Gross βρέθηκε στη φυλακή με την κατηγορία της κατασκοπείας. Είχαν προηγηθεί αρκετά ταξίδια του στην Κούβα, στο πλαίσιο μυστικής αποστολής της USAID να επεκτείνει την πρόσβαση στο Ιντερνετ χρησιμοποιώντας απόρρητη τεχνολογία.
Το Associated Press συγκέντρωσε περισσότερες από 1.000 σελίδες εγγράφων σχετικά με την ανάπτυξη του έργου . Στη συνέχεια, όταν το δίκτυο θα μετρούσε έναν σεβαστό αριθμό συνδρομητών – ίσως εκατοντάδες χιλιάδες – το περιεχόμενο θα γινόταν σταδιακά πολιτικό, με σκοπό να εμπνεύσει τους Κουβανούς να δημιουργήσουν «αυθόρμητες συγκεντρώσεις» – μαζικές συγκεντρώσεις σε καίριες χρονικές στιγμές, που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια κουβανική εξέγερση ή, όπως αναφέρεται επακριβώς σε ένα έγγραφο της USAID, «θα επαναδιαπραγματεύονταν την ισορροπία της εξουσίας ανάμεσα στο κράτος και στην κοινωνία».
Το ZunZuneo έπαψε να λειτουργεί ξαφνικά τον Σεπτέμβριο του 2012. Από τα έγγραφα προκύπτει ότι η αμερικανική ομάδα είχε αποδείξεις ότι κουβανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να ακολουθήσουν τα ίχνη των μηνυμάτων και να σπάσουν τους κωδικούς του συστήματος.
«Δεν μάθαμε ποτέ τι συνέβη ούτε από πού ήρθε. Πάντως όταν εξαφανίστηκε ήταν σαν να δημιουργήθηκε ένα κενό», σχολιάζει ο Ερνέστο Γκέρα, πρώην φανατικός χρήστης του ZunZuneo. Στο μεταξύ, το Κομμουνιστικό Κόμμα παραμένει σταθερά στην εξουσία – και καμία εξέγερση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.
Πηγή: Guardian
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου