Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΙΤΙΑ ΣΕΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ; ΧΑΑΡΠ: ΤΟ ΟΠΛΟ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ιόνιο και Κρήτη παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα έντονη σεισμική δραστηριότητα. Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στην Κεφαλονιά είναι αποτέλεσμα των ερευνών για τα πετρέλαια...

  Σύμφωνα με τον lobbystas.gr, αυτό δεν το είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, με αφορμή την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των σεισμικών δεδομένων που συνέλεξε πέρυσι η νορβηγική PGS στις ελληνικές θάλασσες, σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης.
Οι μέθοδοι εντοπισμού για τα κοιτάσματα είναι πέντε. Σεισμική μέθοδος, Ηλεκτρική μέθοδος, Ηλεκτρoμαγνητική μέθοδος, Σταθμική ή βαρυτομετρική μέθοδος και Ραδιενεργή μέθοδος. Στον ελλαδικό χώρο χρησιμοποιείται κυρίως η σεισμική μέθοδος ενώ υπάρχουν περιπτώσεις – όπως μας ανέφερε ειδικός του κλάδου – συνδυασμός περισσότερων της μιας μεθόδων.
Διαβάστε γιατί μύρισε πετρέλαιο στο ιόνιο όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα» στο ρεπορταζ του Γ. Φυντικάκη. Τα συμπεράσματα δικά σας.
Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις των ειδικών ότι οι πιθανότητες να βρεθεί πετρέλαιο στο Ιόνιο είναι μεγάλες, όπως ακριβώς συνέβη σε περιοχές της Αλβανίας και της Νότιας Ιταλίας, που διαθέτουν γεωλογικές δομές «καρμπόν» των ελληνικών και όπου έχουν ήδη βρεθεί υδρογονάνθρακες.
Το επεσήμανε ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, που με αφορμή την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των σεισμικών δεδομένων που συνέλεξε πέρυσι η νορβηγική PGS στις ελληνικές θάλασσες, σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης, ανακοίνωσε ότι οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές. «Από την προκαταρκτική αξιολόγηση των δεδομένων προκύπτουν ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές που παρουσιάζουν σημαντικές ομοιότητες με ανάλογες δομές σε περιοχές που ήδη παράγουν υδρογονάνθρακες σε γειτονικές χώρες, δηλαδή Νοτιοανατολική Ιταλία και Αλβανία» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Μανιάτης.
Στην ουσία, αυτό που λέει το υπουργείο είναι ότι από τη συντριπτική πλειονότητα των σεισμικών δεδομένων που συνέλεξε η PGS προκύπτει παρόμοια γεωλογική δομή, ηλικία πετρωμάτων και γεωλογική ιστορία με το Δέλβινο και το Κούτσοβο στην ηπειρωτική Αλβανία, και με τη θάλασσα της Απουλίας στη Νότια Ιταλία, δηλαδή με σημεία απ” όπου ήδη εξορύσσεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αφού λοιπόν έχουν βρεθεί αξιοποιήσιμα κοιτάσματα στις περιοχές αυτές, γιατί να μη βρεθούν και στις αντίστοιχες περιοχές «καρμπόν» της Ελλάδας;
Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι η αναφορά αυτή του υπουργείου αφορά μόνο τις θάλασσες της Δυτικής Ελλάδας. Από τη χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ εξακολουθεί να μην υπάρχει καμία αναφορά σχετικά με ενδείξεις για κοιτάσματα στην περιοχή της Νότιας Κρήτης, κάτι που ήδη έχει επισημανθεί στα κατά καιρούς συνέδρια. «Δεν μπορεί να υπάρξει συσχέτιση στοιχείων από γειτονικές περιοχές για να φανούν γεωλογικές συνέχειες, γιατί στην περίπτωση της Κρήτης οι αποστάσεις είναι μεγάλες από χώρες όπως η Αίγυπτος ή η Λιβύη όπου ήδη γίνονται εξορύξεις» απαντούν κύκλοι του ΥΠΕΚΑ.
Πάντως, αντιπροσωπεία του ΥΠΕΚΑ ταξιδεύει την επόμενη εβδομάδα, 4-7 Φεβρουαρίου, στο Χιούστον προκειμένου να παρουσιάσει τα μέχρι τώρα στοιχεία στο μεγαλύτερο «παζάρι» δεδομένων παγκοσμίως, το συνέδριο ΝΑΡΕ, ενώπιον 17.000 στελεχών που θα εκπροσωπούν πάνω από 1.000 εταιρείες.
Παράλληλα, όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα, δηλαδή 12.500 χλμ. νέων σεισμικών γραμμών, 9.000 χλμ. επανεπεξεργασμένων υφιστάμενων γραμμών και 9.000 χλμ. πρόσθετων γραμμών, θα είναι διαθέσιμα από τον Φεβρουάριο προς τις πετρελαϊκές εταιρείες μέσω της βάσης δεδομένων Greece MegaProject που έχει δημιουργηθεί γι” αυτόν ακριβώς τον σκοπό στο ΥΠΕΚΑ. Παρόμοια «data rooms» θα λειτουργήσουν από την PGS σε Λονδίνο, Χιούστον και Οσλο.
Εννοείται πως τα διαβάζουμε όλα αυτά αλλά κρατάμε και τις επιφυλάξεις μας για το θέμα.
ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΑΡΠ(ΒΙΝΤΕΟ)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου