Στο στόχαστρο μπαίνουν τα “μεγάλα ψάρια”, είπε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του υπουργείου Ανάπτυξης, αναφερόμενο στη συμφωνία με την
τρόικα για την απελευθέρωση των
πλειστηριασμών. Δηλαδή περίπου...
15.000 δανειολήπτες οι οποίοι αν και έχουν την οικονομική δυνατότητα εντούτοις δεν προχωρούν σε έγκαιρη πληρωμή των δανειακών τους δόσεων και κρύβονται πίσω από τις προστατευτικές διατάξεις.
Τα επικρατέστερα σενάρια για τη μερική άρση των πλειστηριασμών από την 1η Ιανουαρίου του 2014 είναι τα εξής:
1. Καταργείται η διάταξη με την οποία προστατεύεται μέχρι το τέλος του 2013 κάθε ακίνητο για οφειλές έως 200.000 ευρώ. Δηλαδή παύει να ισχύει το πλαίσιο προστασίας δευτερεύουσας και εξοχικής κατοικίας καθώς και επαγγελματικών ή εμπορικών ακινήτων. Πίσω από αυτή τη διάταξη καλύπτονται, όσοι χρωστούν στις τράπεζες ποσά μέχρι το προαναφερόμενο όριο αλλά δεν διατρέχει κίνδυνο ούτε η κύρια κατοικία τους ούτε ενδεχομένως το εξοχικό ή και το κατάστημά τους.
Αυτοί εκτιμώνται σε 15.000 δανειολήπτες, οι οποίοι αν κι έχουν τη δυνατότητα της αποπληρωμής των δανείων τους δεν το πράττουν καθώς προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς.
2. Μειώνονται τα όρια των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, μέχρι τα οποία απαγορεύονταν οι πλειστηριασμοί της κύριας κατοικίας για τραπεζικές οφειλές. Σήμερα, δεν μπορεί να κατασχεθεί η κύρια κατοικία εφόσον η αντικειμενική αξία ισούται με το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας (200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50%.
Ετσι, ένας άγαμος που το σπίτι του είχε αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ η τράπεζα δεν μπορούσε να του το πλειστηριάσει εφόσον το δάνειό του είχε «κοκκινίσει». Τα όρια αυτά προσαυξάνονταν στην περίπτωση του έγγαμου στις 375.000 ευρώ και για τις τετραμελείς οικογένειες στα 450.000 ευρώ. Το σενάριο θέλει να μειώνονται τα όρια αυτά ίσως και κλιμακωτά ανά χρόνο.
3. Το τρίτο σενάριο θέλει να τίθενται εισοδηματικά κριτήρια για την προστασία της κύριας κατοικίας. Πηγές φέρουν να έχουν πέσει στο τραπέζι τα εισοδήματα να μην ξεπερνούν τα 7.000 ευρώ και τα 14.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. Στο δίχτυ προστασίας μπαίνουν επίσης και άνεργοι.
4. Το τέταρτο σενάριο θέλει έναν συνδυασμό των δύο προαναφερόμενων κριτηρίων. Δηλαδή τόσο να μειωθούν τα όρια των αντικειμενικών αξιών όσο και να μπουν εισοδηματικά κριτήρια.
5. Έρχονται οι θεσμοί του “συνεργάσιμου δανειολήπτη” και των “ελάχιστων δαπανών διαβίωσης”. Πρόκειται για δύο διαδικασίες, τις οποίες θα ακολουθούν με συναίνεση τράπεζες και δανειολήπτες για τη ρύθμιση των δανείων. Οι δύο πλευρές με βάση τον κατάλογο των αναγκαίων εξόδων για τα νοικοκυριά που θα εκδώσουν η ΕΛΣΤΑΤ, το υπουργείο Ανάπτυξης και η ΤτΕ θα συμφωνούν στο μίνιμουμ δανειακής δόσης μέχρι ο δανειολήπτης να μπορέσει να ανακτήσει.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου